Balanstraining: voor een fitte, zelfbewuste hond

Balanstraining is een speelse vorm van bewegingstherapie die je hond flexibel en fit houdt.

Balanstraining wordt ook wel bewegingstherapie of balans en coördinatie genoemd. Het is een toegankelijke manier om het lichaamsbewustzijn en het zelfvertrouwen van je hond te vergroten, blessures te voorkomen en zijn conditie te onderhouden. Er zijn nog veel meer voordelen aan deze vorm van bewegingstherapie verbonden. Je ontdekt ze hieronder!

Een soepele en fitte hond dankzij balansoefeningen

Honden vinden bewegenheerlijk. Kijk maar naar het plezier dat ze hebben terwijl ze rennen, springen, stuiteren en spelen. Om soepel en snel te kunnen blijven bewegen zijn een goede basisfitheid en -conditie van belang. Balanstrainingsoefeningen kunnen je dier daarin ondersteunen. 

Balanstraining: voor jong en oud, van bankhanger tot sporthond

Tenzij je dierenarts er anders over oordeelt, is balanstraining de ideale bezigheid voor je hond. Of hij nu pup of senior is, een relaxte couchpotatoof een actieve sporthond: iedere woef heeft baat bij een goede conditie en een sterker lichaam.

De voordelen van balans- en coördinatieoefeningen

Als je het juist aanpakt, dan bulkt balanstraining van de voordelen voor je hond. Het is een vorm van bewegingstherapie die:

 • geschikt is voor alle leeftijden en rassen (tenzij je dierenarts er anders over beslist)
 • het groeiproces ondersteunt
 • de focus en het zelfvertrouwen vergroot
 • het lichaamsbewustzijn, de conditie, het evenwicht en de spieropbouw van je dier verbetert
 • geschikt is voor revaliderende honden (in samenspraak met dierenarts, specialist, en/of fysiotherapeut)
 • een goede voorbereiding of ondersteuning biedt aan sporthonden
 • voor meer communicatie en samenwerking tussen jou en je hond zorgt
 • gewoon heel erg leuk is om te doen

Alleen bij een professional

Een goede raad: ga niet zonder begeleiding met balansoefeningen aan de slag. Honden zijn notoire people pleasers en durven als je niet oplet over hun grenzen te gaan. Je hebt dan ook gespecialiseerde kennis nodig om overbelasting en pijn te voorkomen en de oefeningen veilig te doen verlopen. 

Ik ben opgeleid tot hondensportcoach (ook wel fitnesscoach voor honden) en:

 • hou rekening met het ras, de leeftijd, lichaamsbouw en medische achtergrond van je hond om de belasting van de oefeningen te bepalen
 • heb een grondige kennis van het bewegingsstelsel van je sloeber, zodat oefeningen veilig en doelgericht verlopen
 • heb een scherp oog voor de kleine spiertrekjes, vachtveranderingen en lichaamstaal die laten zien wat de oefeningen met je viervoeter doen

Balanstraining bij Honderonsje

Zin om op een leuke manier met je hond samen te werken en hem de voordelen van bewegingstherapie te zien ervaren? In mijn praktijk in Bornem gaan we samen aan de slag op maat van je hond en zijn noden. Je krijgt tips om ook bij je thuis samen verder te oefenen.

Meer weten over balanstraining?

Stuur me een berichtje voor meer info of om een sessie in te plannen.

WOEF! Leuk dat je er bent! Cookies ... je viervoeter is er ongetwijfeld verzot op. Hier gebruiken we ze vooral om de website te gebruiken