Socialisatie!

Socialiseren of traumatiseren?

Eindelijk…. het is zover! Na lang wachten mag komt je pupje thuis.

Zowel voor pup als voor baasje een heel spannende gebeurtenis. 

Als baasje hebben we ons volop voorbereidt, onze jonge pup heeft niet dat geluk 😉

Net daarom is het zo belangrijk dat onze jonge pup de eerste weken extra veel kansen, mogelijkheden en aandacht krijgt zodoende hij zich veilig voelt en kan opgroeien tot een leuke, lieve, vrolijke sociale hond. 

De basis van deze relatie is scheppen van een band met je puppy waarbij jullie elkaar leren begrijpen, begrip hebben voor elkaar en zich veilig voelen bij elkaar. 

En dan begint het! De belangrijke periode met het mooie woord : socialiseren

Jammer genoeg zijn baasjes vandaag de dag nog steeds overtuigd dat socialisatie betekend :
Je pup overal mee naartoe nemen en hem met zoveel mogelijk dingen in contact brengen!

Er bestaan zelf ellelange puppy socialisatie checklijsten… met afvink kolom en al! Sommige zelfs met een week per week opsomming … HOP vooruit met de geit! Elke dag aan de slag, elke dag met je pup: naar de markt, het station, de tramhalte, aan de schoolpoort staan, mee naar de winkel … en oja het druk verkeer moeten we ook zeker en vast oefenen…. Want.. anders kan de hond op latere leeftijd angst ontwikkelen. En dat willen we niet, toch?

Jammer genoeg is dit voor vele puppy’s traumatiseren en niet het goed bedoelde socialiseren…

Laten we starten bij het begin. 

Wat is socialisatie?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, omvat socialiseren meer dan alleen het blootstellen aan allerlei zaken op jonge leeftijd.

Socialiseren is het ontwikkeling van sociaal gedrag ten opzichte van, in eerste instantie zijn nieuwe gezinsleden en in tweed instantie zijn nieuwe leefomgeving. Het is je pup de kans geven om te wennen aan de wereld, aan nieuwe dingen, leren dat hij er niet bang voor hoeft te zijn. MAAR dit alles op zijn tempo! ZONDER hem te forceren.

Socialisatie is in eerste instantie KIJKEN … kijken vanop een veilige afstand naar de wereld rondom je, informatie vergaren over de prikkel vanuit een veiligheidsgevoel.

Dwing je pup niet, lokken met voertjes is nooit een goed plan!

Laat hem rustig op zijn tempo de keuze maken om dichterbij te gaan of lekker vanop afstand te blijven kijken.

Het brein van je hond is, zoals bij de mens, ingesteld op levenslang leren. Dus de ervaringen die je hond tijdens alle contacten beleeft, zullen bijdragen aan de evolutie van zijn sociaal gedrag. Dat is goed nieuws, want dat betekent dat je hond zijn hele leven sociale vaardigheden blijven bijleren.

Socialiseren met andere honden…

Je pup heeft 8 weken samen geleefd met zijn moeder en andere nestgenootjes, en is van nature sociaal met andere honden. Zijn sociale vaardigheden zijn dus al ontwikkeld. 

Uiteraard moet je pup nog leren om met andere honden om te gaan, maar dat kan pas als hij ten volle vertrouwen heeft in jou als zijn nieuw baasje en zich 100% veilig voelt bij je.

Als het vertrouwen en het veiligheidsgevoel er is, kan je hem eventueel in de mogelijkheid brengen om zijn sociale vaardigheden met vreemde honden op te bouwen.

Je puppy moet echt NIET met 10 verschillende honden in contact te komen om zijn sociale vaardigheden te verfijnen, op te bouwen of te oefenen.

Ideaal laat je, je puppy in contact komen met een rustige, sociale volwassen hond waar jij vertrouwt mee bent, kortom waarvan jij weet hoe hij is in omgang met andere honden.
Sociale volwassen honden zullen van nature rekening houden met de mogelijkheden van je pup en zachtaardig communiceren. 

Laat de volwassen hond rustig doen maar hou je aandacht bij je pup en blijf ook aanwezig/beschikbaar voor je pup. Is de volwassen hond te onstuimig, dan breng je je pup weer naar zijn rustige plek.

HERHAAL 10X na elkaar : “aan de leiband socialiseren we NIET !!!”

Je pup is schattig en andere mensen zullen hem willen aaien. Ander hondenliefhebbers zullen jouw pup willen benaderen met hun hond om kennis te maken. 

Laat dit niet gebeuren als je hond aan de leiband is!

Puppy’s en honden in het algemeen, vinden het beangstigend en heel spannend om contact te maken met vreemde mensen en/of honden wanneer ze aan de leiband zijn. 

Wanneer honden aan de leiband zijn, hebben ze het gevoel niet zelf te kunnen beslissen/kiezen om afstand te nemen en het contact te verbreken. 

Dit kan leiden tot negatieve gevoelens en angst.

Zulke omstandigheden zijn vaak de basis en oorzaak van blaffen en uitvallen aan de leiband naar andere honden.

Hondenweide

Hondenweides zijn op zichzelf een mooi initiatief waarbij honden de kans krijgen om vrij met andere honden contact te maken. 

Jammer genoeg hebben weinig honden op een hondenweide de broodnodige sociale vaardigheden om te kunnen functioneren op zo een hondenweide. Begrijpen de baasjes hun hond niet of kunnen ze onvoldoende het veiligheidsgevoel bieden aan hun hond, met soms alle negatieve gevolgen van dien. 

Een losloopweide of hondenweide is NIET de plaats om jouw pup in contact te brengen met vreemde honden!

WOEF! Leuk dat je er bent! Cookies ... je viervoeter is er ongetwijfeld verzot op. Hier gebruiken we ze vooral om de website te gebruiken