Hondenlosloopweiden ….

Met je hond naar de losloopweide … is dit wel een goed idee?

Wat is een losloopweide?

Een losloopweide is een omheind terrein waar je hond vrij kan loslopen. Je hebt openbare losloopweides worden meestal door de gemeentes ter beschikking gesteld en je hebt privé losloopweides, welke commerciële initiatieven zijn. Privé losloopweides zijn vaak veel meer aangepast aan de noden van jouw hond, denk maar waarborg en zekerheid dat jij en je hond daar alleen zullen zijn en geen andere honden zomaar de losloopweide komen opgestormd.

Ideaal is een losloopweide minstens een halve hectare groot, is de omheining minstens 1 meter 60 cm hoog en heeft de in- & uitgang een sas voorzien van 2 poortjes

Is een hondenlosloopweide wel goed voor jouw hond? Heeft jouw hond wel behoefte aan intiem contact met vreemde honden?

Natuurlijk is een hondenlosloopweide een mooie oplossing om jouw hond even naar hartenlust te laten rennen, met hem te spelen… Hij kan er kennismaken met andere honden … En net daar wringt het schoentje!

Honden zijn inderdaad sociale dieren die in groep leven – denk maar aan ons mensen als gezin – MAAR ze hebben geen nood aan intiem sociaal contact met vreemde honden die niet tot hun sociale groep (gezin) behoren. Vaak gaan baasjes met hun hond naar een losloopweide omdat ze denken dat hun hond daar sociale vaardigheden kan leren, dat is meestal niet het geval! Voor honden is het ontmoeten van vreemde honden best heel spannend en spreken we NOOIT over spelgedrag bij een eerste ontmoeting!

Een voorwaarde tot spel is … vertrouwd zijn met elkaar! Vertrouw worden met iets of iemand vraagt tijd!

Heel vaak denken baasjes dat wanneer hun hond samen met een andere vreemde hond aan het rennen is, ze aan het spelen zijn. De realiteit is echter dat honden proberen om escalatie en spanning te vermijden en door rond te rennen hopen ze het ontstaan van conflicten te voorkomen! Door het rondrennen ontstaat er meer opgewondenheid, verliezen van zelfcontrole en de kans op escalatie neemt toe met bijtincidenten als gevolg!

Voor pups en jongen honden is het lichamelijk en mentaal niet veilig om naar een publieke losloopweide te gaan. De kans dat ze betrokken geraken bij een bijtincident met een trauma als gevolg is heel reëel

Waarom je beter kan kiezen voor een privé hondenlosloopweide

Niet alle honden zijn gebaat met een bezoek aan een publieke losloopweide. Je hond kan angst hebben om verschillende redenen, je hond kan misschien liever rustig rennen en snuffelen op zijn eentje, enz.

Je kunt de afgesloten hondenweide afhuren voor jou en je hond. Heeft jou hond toch een vriendje of vriendinnetje? Dan kan je samen afspreken om een privéweide te huren, op die manier kunnen beide honden op een veilige manier samen plezier beleven

Bronvermelding: Geert De Bolster - grondlegger van de hedendaagse inzichten inzake hondenwelzijn en de connectiemethode

WOEF! Leuk dat je er bent! Cookies ... je viervoeter is er ongetwijfeld verzot op. Hier gebruiken we ze vooral om de website te gebruiken