Opspringen…

De oorsprong van het opspringen: van natuurlijk gedrag naar vaardigheid.

Honden zijn sociale dieren en nemen graag de tijd om anderen te begroeten. Opspringen bij een begroeting is dus heel normaal hondengedrag. Toch kan het storend zijn voor jezelf of voor personen die jou een bezoek brengen. Maar door het opspringen van je hond met correcties te willen afleren, kan het probleem net toenemen.

Pups begroeten hun baasjes/huisgenoten door zijn of haar mond aan te raken. Tijdens de zoogperiode, wanneer pups de overgang maken van moedermelk naar vastere voeding, braakt de moeder voorverteerde voeding uit voor haar pups. Door de muil van de moeder aan te raken wilt de pup zorgend en veilig gedrag uitlokken. 

Dit natuurlijk gedrag vertoont onze puppy ook naar ons zijn verzorger/baasje/begeleider, op een rustige en geremde manier. Onze mondhoeken zijn nu wel heel hoog... om onze mondhoeken aan te raken, zal een hond opspringen.

Honden behoren tot een sociale groep waarvan ze elk individu kennen. Om de connectie binnen de groep te bevestigen, zullen honden elkaar bij het weerzien begroeten door contact te maken met elkaars mondhoeken. Dit is zeer natuurlijk gedrag.

Als je liever niet hebt dat jouw hond tegen je opspringt, is het aan jou als baasje om je pup een alternatieve manier van begroeten aan te leren.

Mensen begroeten is een vaardigheid die wordt aangeleerd tijdens de socialisatieperiode. Dit proces loopt niet bij alle honden gelijkmatig. De ene hond heeft wat meer tijd nodig dan de andere. Neem rustig de tijd om je hond een fijne begroetingsmethode aan te leren. Observeer wat je hond doet en biedt hem de nodige veilige kadertjes en ondersteuning om te leren.

WOEF! Leuk dat je er bent! Cookies ... je viervoeter is er ongetwijfeld verzot op. Hier gebruiken we ze vooral om de website te gebruiken