De eerste keer op stap!

Wennen aan de buitenwereld!

Een van de redenen waarom we een hond in huis nemen … is om samen gezellig te gaan wandelen. En net dat gezellig samen gaan wandelen zorgt al voor vele baasjes voor stress … want ze willen absoluut niet dat hij hond gaat trekken aan de leiband! Dus zetten ze onmiddellijk keihard in op training aan de leiband zonder rekening te houden met de beleving of leefwereld van hun pup.

En laat nu niet die angst, die stress en het inzetten op training aan de leiband de hoofdredenen zijn dat je hond gaat trekken aan de leiband. 

Puppy’s leren echt wel vanzelf om ontspannen aan de leiband te lopen, zolang wij onze honden ondersteunen, begeleiden en de juiste omstandigheden creëren om te kunnen groeien, ontdekken, leren…

Pupjes kunnen erg verschillend reageren op de buitenwereld. Sommige reageren wat bang en durven geen stap verzetten. Vraag jezelf dan eerst even af of je pup al voldoende gewend is aan de halsband of het tuigje in jullie vertrouwde omgeving huis/tuin. Is de omgeving waarin je gaat wandelen wel geschikt voor je pup? Kortom, pak heb bij een bange pup zo rustig mogelijk aan. 

Stapt jouw pup toch een beetje mee, dan volg jij rustig je pup, laat hem snuffelen, richting en tempo bepalen, al dan niet met aanmoedigingen. Vermijd om in deze fase iets lekkers te gebruiken om de pup verder te lokken. De beste manier om hem verder te krijgen, is door het vertrouwen te laten groeien en niet door hen over hun grenzen te lokken met iets lekkers.

Wanneer  je pup geen stap verzet, hij zich volledig in zichzelf keert omdat de omgeving te overweldigend, dan is dit niet de ideale omgeving voor je pup! Neem in dit geval je de pup op en zoek een rustiger omgeving op. 

De ideale omgeving is een rustige en natuurlijke omgeving, waar je pup vanop een afstand rustig naar prikkels zoals mensen, auto’s, fietsers, enz., kan kijken. Ideale geval is de ondergrond van de omgeving groen zodoende je pup heerlijk wat te snuffelen heeft. 

Ga daar zelf even rustig zitten of blijf ontspannen staan en laat je pup de wereld bekijken en ontdekken vanuit zijn behoefte en veiligheid. 
Neem eventueel de auto om van thuis uit naar zo een plek ter rijden.

Sommige puppy’s worden dan weer erg enthousiast, weten niet waar eerst naartoe te springen en willen heel graag overal tegelijkertijd zijn om te snuffelen. 

Maar ook deze puppy’s hebben nood aan rustig kunnen wennen…

Met deze puppy’s pas je dezelfde aanpak toe als hierboven. Blijf rustig staan op één plek geef hem alle tijd die hij nodig heeft om die plek te ontdekken en tot rust te komen. Pas als je pup rust gevonden heeft, stap je op rustig tempo wat verder. 

Stel je pup nog niet te lang bloot aan die prikkels, want voor vele puppy’s – uiteraard afhankelijk van hoe oud ze zijn – is dit al snel meer dan voldoende. 

Onthoud vooral: gaat het niet over de afstand die je aflegt, maar over de tijd die je pup krijgt om prikkels op te nemen en er aan te wennen.

WOEF! Leuk dat je er bent! Cookies ... je viervoeter is er ongetwijfeld verzot op. Hier gebruiken we ze vooral om de website te gebruiken